fbpx

Mørk er November

Mørk er November

Vi er på vej ud af november og året går på hæld. Snart skriver vi julemåneden anno 2023.

I skrivende stund, sidder jeg i min sofa i min konsultation og kigger ud på træerne og hestefolden, der er omhyllet af gråvejr og ser tung og trist ud. I højbedet står mine forældres forblæste roser og venter på forår. Roserne, gravede vi op, da min far døde og tog med her hjem som et minde om et barndomshjem, der hører en anden epoke til.

Mit hjerte kan mærke en lille melankolsk længsel, når jeg sidder herinde og betragter dem, stående forpjuskede i vinden. Jeg vil tænde lys i karme, på borde og på terasser og lade minderne om en barndom blive varm og lys i hjertet. For mørk er november og i år våd og mudret.

For mange år siden gik jeg på Rønshoved højskole i det Sønderjyske. Et ophold med læring, lys, fællesskaber og udvikling. En dannelsesrejse, der den dag i dag, har efterladt mig med stærke værdier om fællesskaber, ordentlighed, ligeværd og troen på det gode i mennesket. Jeg har ofte tænkt, at hvis jeg ikke var selvstændig psykoterapeut, ville jeg søge ind som lærer på en højskole. Dog elsker jeg mit job som psykoterapeut og mindes mit højskoleophold med varme og glæde.

Opholdet strakte sig fra sommeren og hen over efteråret, vinteren og foråret. Hver morgen havde vi morgensang fra højskolesangbogen og jeg selv var på skolens korhold, så jeg lærte mange af højskolesangbogens fine sange at kende. Højskolesangbogen er nok revurderet en del siden jeg gik på højskole men en del af sangene er en fast del af den danske kanon.

Mørk er november, var en af mine ynglingssange fra højskolesangbogens skatte. Den efterlod mig altid i en dyb melankolsk stemning men med en spire af håb og lys i mørket.

Du kan høre den her

Jeg tænder lys i mørket

Jeg sætter lys i mørket og lytter til Danmarks radios børnekor iklædt flotte halloweenkostumer og DR´s SymfoniOrkester imens jeg drikker en cappuccino og betragter lysenes blafren foran min fars roser, der gir’ sig lidt i vinden.

Selv mørket vil på et tidspunkt forsvinde og erstattes af lyset igen. Lige i tiden, er der mange grunde til at sætte lys i vinduerne. Klimakrise, krige her og der, inflation m.m har præget verdenen de senere år.

Men jeg tror på håbet og menneskers vilje til at ville forandringen. Omend det kan være et sejt lang træk.

En af mine mange mange kvindelige rollemodeller er May Pundik med jødisk afstamning og barnebarn til Politikkens tidligere redaktør i DK Herbert Pundik. May Pundik sætter israel/palæstinakonflikten i kontekst og nuancere den.

Mennesker som hende findes overalt og befolkninger samles mod magthaverne og demonstrere mod uretfærdigheder.

Du kan læse og høre hendes udtalelser om Israel/palæstinekonflikten her

 

Jeg tænder lys i mørket og insistere på at tro på det bedste i os mennesker. Uanset hvilken etnicitet, religion eller geografisk herkomst, vi end måtte have. Vi skal ikke bekæmpe had med had men mørke med lys og kærlighed. Uden at forkynde mine sandheder over andre, kan jeg sagtens møde andre imødekommende, venligt og nysgerrig på deres historie og baggrund. Ikke for at snage men for at se et nuanceret og interessant menneske.

Modgiften mod ensomhed er forbundethed

Føler du dig nogen gange ensom og har du lyst til at dele dine tanker, oplevelser og erfaringer med andre og også blive inspireret af andre.

Jeg har lavet en selvkærlig julekalender, der kommer op med en låge om dagen gennem hele december med små øvelser og fif i. Du er velkommen til at følge den inde på min instaside og gerne skrive i kommentarfeltet, hvad du fik ud af dagens øvelser samt lade dig inspirere af andre.

Tryk på billedet, for at komme ind på min instagram for at følge mig og få inspiration og fif til din dagligdag.

Mine værdier i min praksis

Mit mål og håb gennem min praksis er at møde mine klienter åbenhjertet, ufordømmende og med en venlig professionalisme og alvor omkring de problemstillinger, de søger hjælp til uanset om det handler om parterapi, traumer eller andre livskriser

Er du der i dit liv, hvor du føler, at psykoterapi kan være en gavnlig investering i din mentale sundhed, så er du velkommen til at booke en tid til en telefonsamtale, der er uforpligtende, fortrolig og gratis, så du kan høre mere om, hvad jeg kan tilbyde dig og om du kan mærke en god kemi med mig.

Det herrens år 2023

Det herrens år 2023 har budt på mange sorger og udfordringer i mit personlige liv. Jeg mistede min far og har nu ingen forældre tilbage på denne jord. Med et blev jeg ældre mentalt og sorgen, har fået en plads i mit hjerte. Men sorgens følgesvend er kærlighed og jeg ønsker ikke, at nogen skal tage den fra mig. Den har også en værdi og har måske gjort mig endnu skarpere på, hvem jeg er og hvordan jeg ønsker at møde andre mennesker med empati og omsorg over det, de har oplevet i deres liv.

Mine forældres roser vil blomstre igen til foråret og jeg vil sætte mig mellem dem med en kop kaffe og lade minderne om mine højtelskede forældre varme mit hjerte, når jeg ser roserne skyde igen til foråret.

I mørket er der altid et lys. Nogle gange er det lavt og næsten ikke til at finde og andre gange brænder det stærkt og insisterende men der er et lille lys i mørket. Og måske insistere lyset på at kalde sig livet i sig selv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top