Efteråret viser tydelige tegn på forandring

Når oktober nærmer sig, finder jeg altid selv en ro i mig selv. Jeg nyder naturens forandringer med træerne, der står i smukke gyldne farver. Fornemmelsen af løvfald under mine fødder på mine gåture i skoven. At se bladene falde af træerne enten roligt og stille i vinden eller med en kraftfuldhed blive blæst rundt i efterårets storme er for mig meget fascinerende og også symbolsk.

Efterårets gåture i skoven skaber plads til reflektion over året, der nærmer sig sin afslutning

Når jeg går i skoven gerne med mine hunde, nogle gange alene og andre gange sammen med nogen, sker der en fornemmelse af, at der er tid til fordybelse. Jeg holder af at gå og være bevidst om, hvor meget jeg har at være taknemmelig for. Samtidig med, arbejder jeg mentalt på, hvad jeg skal give slip på. Det kan være ærgrelser over manglende vægttab, selvom jeg havde sat mig det for. Det kan være at give slip på indre eller ydre konflikter, projekter jeg ikke nåede osv. Det er også en tid, der kan skabe tid til små nyttige forandringer i mit liv. Det kan være, jeg har været i processer, hvor jeg udvikler ny færdigheder eller skaber plads til mentalt, at have fokus på punkter, jeg gerne vil arbejde med eller andet.

Nogle gange kan det være, at finde ind til andre måder at være sammen med de mennesker, der er betydningsfulde for mig. Der er måske nogle mennesker, jeg skal sende kærligt videre, da vi måske ikke har så meget sammen mere eller også kan der være nogle jeg skal have tættere på mig. Forandringer sker hele tiden men efteråret viser det så tydeligt med sine smukke farveskift og naturen, der går fra sommertid efterår og snarligt til vinter.

Efterårets metafor

Efterårets metafor kan forståes forskelligt fra menneske til menneske. Nogle tænker, at efteråret er den sene livsalder. Andre tænker metaforen ligesom mig, at det er en tid, hvor der både sker forandring samtidig med, at der er tid til fordybelse og reflektion. Andre igen har et helt andet forhold til efteråret.

Måske har du mærket behovet for forandring længe, uden at reagerer på det?

Til tider i livet, kan vi komme til at føle en længsel eller måske et mere eller mindre ubevidst behov for forandring. Det kan være en lille stemning af melankoli, dagdrømme eller andet, der engang imellem lige banker på. Det kan også være en tydeligere følelse, der fortæller dig, at det er på tide, at du gør op med et eller andet, du måske har gået med i en årrække uden at være det bevidst.

Det kan f.eks. være;

 • stressbelastninger og følelsen af, bare at være i et overlevelses-mode
 • en følelse af depression, der kan være svær, at få vendt rundt
 • ensomhed og et ønske om, at få gen/skabt nogle relationer
 • et ønske om karriereskifte, anden jobvej, ny uddannelse eller andet
 • en fornemmelse af, at din forståelse for dig selv og din egen fysiske og/eller psykiske sundhed er på afveje
 • behov, der bliver undertryk
 • et ønske om at turde stå ved dig selv og kunne sige til og fra
 • at få dit og din partners parforhold kigget lidt efter i sømmende og få sat nye perspektiver på
 • at gen/finde dit overskud og nærvær til dine børn uanset hvilken alder, dine børn har
 • eller en hel anden længsel/følelse, du gerne vil have arbejdet med

Måske er det nu

Ønske om forandringer i tilværelsen, sker i større eller mindre grad genenm hele livet. Nogle gange er det bare en lille stemme, der kommer på besøg men som forsvinder igen. Andre gange bliver den insisterende og larmer indtil vi reagerer på den. Måske skal alle fornemmelser ikke følges til døren. Men hvis noget bliver ved med at rumstere og du føler, det er vigtigt, kan du handle på det, på forskellig vis.

Hvad kan du selv gøre?

 • Vær opmærksom på, hvad der sker i din krop og dit sind
 • Hvilke tanker og følelser er forbundet med det, der rumsterer i dig?
 • Er det noget, du kan forandrer på egen hånd?
 • Det kan være, du har en fortrolig, der vil lytte til dig
 • Bed personen om at lytte først og fremmest uden vurderinger, bedømmelser eller gode råd
 • Bed om råd/respons, hvis du har lyst til det. Tag det du kan bruge og lad resten ligge
 • Kan du lide at skrive, så skriv dine tanker, følelser og stemninger ned. Skriv også gerne lidt om, i hvilke situationer, du bliver opmærksom på dem
 • Er du til gåture alene, med en ven eller din hund, så gå nogle gode ture i skoven, hvor i enten får talt om det, der rør sig eller du kan holde fokus på dine behov for forandring og reflekter lidt over, hvad de bunder i.
 • Undersøg mulighederne for, hvad du gerne vil forandre, konsekvensen af det og intentionen bag dine drømme og håb for forandring. F.eks. hvis det er et jobskifte, hvad er der af muligheder? Er det oprigtigt ønske om et nyt job eller kan det være noget andet, der rumsterer? Mistrivsel og/eller stressbelastninger på jobbet, dit parforhold, der måske står i stampe eller noget helt tredje.

Det kan nogle gange være enormt svært, helt at fornemme, hvad det er, man har behov for og hvad mange vil sætte ind i stedet for. Nogle gange, kan vi endda blive mere forvirret af, at fundere over det, der sker i vores sind. Men hvis det fylder og larmer, kan det også være svært at give slip på igen. Når noget larmer eller er et problem, er det fordi der er noget, der er vigtigt for en.

Søg hjælp

Er forvirringen total, kan hjælp fra en psykoterapeut være en mulighed. Der er mange forskellige på markedet og mange forskellige retninger. Ring evt. til nogle forskellige og hør, hvad de kan tilbyde dig. Fornem så godt du kan i telefonen, kemien og lyt /mærk om det tilbud, du får fremlagt, taler ind til dig. Det er ikke nødvendigvis nemt men også helt ok, hvis du har brug for at fornemme og undersøge forskellige muligheder.

Det jeg kan tilbyde dig

Min tilgang til psykoterapien er grundlæggende narrativ. Du kan læse mere om det her. Beskrivelsen herunder er i store træk og du er velkommen til at kontakte mig for uddybning og få svar spørgsmål mv.

Vi samtaler om det, der er vigtigt for dig og som rør sig i dit liv. Vi går måske tilbage i tiden i forskellige passager og folder dem ud, hvis det er meningsgivende for dig. Vi arbejder både med, hvad der er vigtigt for dig og hvilke værdier, der er knyttet op på din fortælling. Vi finder de små steder i fortællingen og folder ud, hvor du måske ikke har haft så megen fokus og hvor der kan gemme sig nye handlemuligheder, -eller gamle, der måske er støvede men som stadig kan være gavnlige for dig. Herudover arbejder vi med, at du kommer nærmere til dig selv og det som du står for.

Det får du

 • Gennem et forløb hos mig, får du min fulde opmærksomhed
 • Det er vigtigt, at du føler dig tryg og der skabes et rum med plads til dig
 • Uanset, hvad du har med i rygsækken, er der plads til følelser, stemninger og fortællinger.
 • Dine fortællinger, oplevelser og levet liv håndteres professionelt og med professionel omsorg
 • Du har mulighed for at sende mails mellem sessionerne og jeg svare dig
 • Samtalerne er forandringsskabende
 • Efter forløbet, vil du have et andet og mere nuanceret blik på dig selv
 • Du vil blive mere bevidst om dig selv og dine livsværdier
 • Du får blik for dine færdigheder og ressourcer. Sammen kan vi arbejde med og tale om, hvordan du gerne vil bruge dem fremadrettet i dit liv.
 • Du får muligheden for at arbejde med, at få kontrollen og magten tilbage over dig selv og de omstændigheder, der har bragt dig hen, hvor du er.

Du er velkommen til at kontakte mig til en fortrolig og uforpligtende telefonisk samtale for at høre nærmere. Book en tid her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies. 

Scroll to Top