Narrativ Terapi
Hvad er narrativ psykoterapi?
“Narrativ terapi, skal give mennesker mulighed for at forbinde sig til sin omverden og finde hjem til sig selv og det der er vigtigt og meningsfyldt for den enkelte”
Michael White
Narrativ terapi er en samtaleform, der hjælper mennesker med at se deres problemer fra nye vinkler. Ved at fokusere på klientens styrker og ressourcer kan narrativ terapi hjælpe mennesker med at udvikle nye måder at forstå og håndtere deres problemer på. Narrativ betyder fortælling eller historie. Når vi fortæller om en hændelse eller situation, der har givet os nogle følelsesmæssige udfordringer, arbejder vi med, at få flere nuancer på fortællingen. Gennem metoden, arbejdes der med, at du som klient får øje på forskellige vinkler af din fortælling men også får blik for egne kompetencer, værdier og færdigheder.
“Hvad gjorde du så, da ….. “ eller “Hvad betød det for dig, da…” kan være nogle af de spørgsmål, der vil blive stillet. Det er vigtigt, at hjælpe dig med at skabe mening i det besværlige og få flere nuancer på den del af fortællingen, der fylder mest. Der er altid mere at fortælle til et levet liv, end det vi umiddelbart kun kan se og høre.
Vi arbejder med et begreb, der hedder eksternalisering. Det betyder, at problemet er problemet og personen er personen. På den måde, kan vi skille problemet lidt fra dig og give dig en anden måde, at se på det, der er svært og kan indeholde svære følelser. Eksempler på problemer, der kan eksternaliseres, er depression, angst og posttraumatisk stresslidelse. I stedet for at sige “Jeg er deprimeret”, kan man sige “Depressionen har overtaget mit liv”.
Mennesker er forbundet gennem sprog, kultur og fortællinger. Forestil dig, at du har oplevet noget spændende men ikke fortalt det til nogen endnu. Vil du gerne det og hvad vil du gerne sige? Det er gennem fortælling og sprog, vi forstår os selv og de oplevelser, vi har med. Det er som om, det vi lever og oplever først får ekstra betydning og forståelse, når vi får lov at fortælle om det. Narrativ terapi kan hjælpe mennesker med at finde nye historier om sig selv, som er mere positive og styrkende.
I narrativ terapi, har vi sammen fokus på det, der er sket. Men også det der ligger før hændelsen, under den, efter den samt sidefortællinger, som du som klient, måske ikke selv har haft helt øje for fordi det andet, har fyldt meget. På den måde arbejder vi sammen nye måder, for dig, at forstå dig selv ind i terapien og herigennem også muligheden for nye/gamle færdigheder, ressourcer og egenforståelser, der kan bruges til at håndtere, det der er svært.
Narrativ terapi skal hjælpe mennesker med, at få mulighed for, at få flere vinkler på forståelsen for eget liv og muligheden for, at træffe meningsfulde valg for sig selv. Narrativ terapi kan hjælpe dem med at leve mere meningsfulde liv ved at hjælpe dem med at finde deres styrker og ressourcer og udvikle nye måder at forstå og håndtere deres problemer på.
baseret på mange års praktisk erfaring og teoretisk viden indenfor: pædagogik, psykoterapeutiske samtaler, relationsdannelser, familiebehandling
i at arbejde med mennesker indenfor områder som flygtninge og asyl, undervisning, autismespektret samt pædagogisk erfaring med sårbare familier samt unge på opholdssted.
baseret på moduler fra Danmarks Pædagogiske Universitet indenfor pædagogisk psykologi, der har givet mig en forståelse for relationsdannelser, menneskers adfærd, trivsel og udvikling i forskellige livssituationer mv. Herudover forskellige kurser indenfor filosofi, familiebehandling, arbejde med autismespektrumforstyrrelser, psykisk sårbare unge mv.
Uddannet som narativ psyloterapifra DISPUK i Aarhus